Band

Chananja heeft een eigen band met een vaste samenstelling. Naast het begeleiden van de koornummers tijdens optredens, biedt de band zich aan om tijdens bijv. diensten de samenzang te verzorgen. De band bestaat uit de onderstaande muzikanten.

Slagwerk

_MG_1403

Bart Lock was rond de 4 jaar toen hij voor het eerst naar een optreden van Chananja ging om bij zijn moeder te kijken die op het koor zit.
Hij had toen al meer oog voor het drumstel dan voor zijn eigen moeder. Toen hij ouder werd kreeg hij steeds meer interesse in drummen, en toen hij ongeveer 7 jaar was begon hij bij  zijn ouders te vragen om een drumstel, die kreeg hij toen natuurlijk nog niet. Maar op zijn 10e was het eindelijk zover! Hij mocht op drumles en kreeg een drumstel in het jaar 2015!
In de jaren die volgde mocht hij hier en daar een stukje drummen na een optreden van Chananja, en de droom om ooit drummer van Chananja te worden werd steeds groter. Een paar jaar later toen hij het drummen onder de knie kreeg en steeds meer ritmes kende, merkte de band dat ook op. En op een gegeven moment zat hij na een optreden samen met Johan Verrips muziek te maken. Hij was toen een ritme aan het drummen en hij (Johan) zette er een leuk deuntje onder.
Halverwege 2019 had het koor een nieuwe drummer nodig en werd hij uitgenodigd om te komen spelen, de band (en het koor) was zo tevreden dat hij mocht blijven. Na de zomervakantie is hij begonnen als drummer van Chananja en hij heeft tot nu toe geen spijt van die keuze!

Gitaar

_MG_1458Johan Verrips speelt sinds 1984 gitaar, na een aantal jaren klarinet en alt-klarinet te hebben gespeeld. Hij is begonnen met klassieke muziek, om later uit te breiden naar diverse stijlen. De veelzijdigheid van het instrument is enorm. Van klassieke muziekstukken, akkoord-begeleiding tot melodisch/solo – het kan allemaal, en dat in veel verschillende stijlen, van klassiek, blues tot hard-rock. Het is heerlijk om een stijl goed neer te zetten: rock op de elektrische gitaar, of juist een ballad tokkelen op de akoestisch-versterkte gitaar. Johan speelde en speelt bij verschillende bands, en is regelmatig in de kerk in zijn woonplaats te horen. Sinds mei 2014 speelt hij met veel plezier bij Chananja. Het repertoire spreekt hem door de variatie en inspirerende nummers enorm aan.

Piano/synthesizer

DSC_0791Adam de Goei begon als kind met orgellessen. De piano was dan ook een makkelijke stap om erbij te doen. Piano is bij uitstek een instrument, waar je veel kanten mee op kunt , waaronder gospelmuziek.
Vanaf de beginjaren 90 bespeelt hij bij Chananja de piano en synthesizer. In 1993

zocht Chananja namelijk een pianist en sindsdien is hij niet meer bij het koor weg te krijgen. In de beginperiode van het koor was er geen band. Die is er later bijgekomen. Met een band kan muzikaal meer bereikt worden dan alleen met piano. Wel moet men goed op elkaar afgestemd zijn. Dat is de kunst.
Volgens Adam is Chananja een gezellige groep mensen, die als doel heeft God bekend te maken onder de mensen d.m.v. eigentijdse muziek.
Hij heeft bijzondere herinneringen aan de tournees, die de koorleden hebben gemaakt. Deze waren heel bijzonder, vooral de eerste. Iets dat je nooit meer vergeet. Volgens Adam is het bij Chananja nooit saai en blijven er genoeg uitdagingen.
De wens van Adam voor Chananja is, dat God niet uit het oog zal worden verloren en dat hij zelf nog lang mag meespelen met de band en het koor.

Basgitaar

Ewald Coenraad speelt sinds 1999 bij Chananja basgitaar. Hij begon al in 1981 met basspelen. Daarnaast heeft hij in het verleden ook diverse andere instrumenten bespeelt, zoals gitaar en keyboard. Maar ‘de bas’ is toch zijn ding.

Ewald tijdens het kerstconcert 2011
Ewald tijdens het kerstconcert 2011

Een instrument moet volgens hem ook bij je persoonlijkheid passen.
Voor Ewald ligt de uitdaging bij de basgitaar in het feit, dat het een relatief jong instrument is. Het is eigenlijk pas de laatste 30 jaar naar een volwassen instrument gegroeid. Ewald speelt zowel de gewone basgitaar als wel de fretloze bas. De laatste is een instrument met een ander gevoel en een andere benadering als een gewone basgitaar. Omdat  het  een gladde toets heeft, net als een contrabas, kun je er nog meer je eigen toon mee vormen.
Spelen in de begeleidingsband van Chananja is nog meer een uitdaging dan in een gewone band. Als bandlid moet je met veel meer dingen rekening houden, waaronder de balans met het koor. In de gospelmuziek bezig zijn heeft voor hem ook iets te maken met wat terug doen, dankbaarheid tonen voor wat hem gegeven is.
Ewald begon bij Chananja nadat de vorige drummer, waar hij al vaker mee had gespeeld, hem  voorstelde toen er een bassist werd gezocht. Hij heeft in de loop der jaren met diverse koren meegespeeld, maar zelden kwam hij een groep tegen die zo bewust was van hun taak. Daarom maakt hij met zoveel plezier en inzet muziek.
Volgens Ewald hebben de 3 tournees door België, die hij met Chananja heeft meegemaakt, ook de leden dichter bij elkaar gebracht. Daarbij hebben gedrevenheid en eenheid een  grote rol gespeeld binnen het koor. Ewald heeft aan deze periodes heel dierbare herinneringen.
Zijn wens voor de komende tijd is lekker doorgaan met wat we doen en een 4e tour wil hij ook nog wel meemaken.

Trompet
_MG_1467Eelco Hooglander
speelt al vanaf de basisschool trompet. De trompet heeft volgens hem een geweldige klank, veel power, maar kan ook heel melodieus en lieflijk

klinken. Zijn opa had vroeger vaak muziek opstaan van een of ander orkest, daar werd hij altijd erg blij van. Daar is de liefde voor dit instrument begonnen.
Eelco kwam via de toenmalige trombonist bij Chananja. Hij wilde toen al een tijd bij een christelijke band spelen. Hij vindt het geweldig om God te aanbidden met muziek. Het geeft een extra dimensie aan de muziek.
Zijn drijfveer is muziek maken tot eer van God en dat mensen ervan mogen genieten en geraakt mogen worden.
Eelco heeft bijzondere herinneringen aan de geweldige muziek , maar vooral de ervaringen tijdens de twee tournees, die hij heeft meegemaakt. Verder hoopt hij, dat Chananja weer een CD gaat maken, omdat de vorige CD´s een leuke ervaring was om te doen.

Percussie

Teo Hoogendijk bespeelt het meest gevarieerd aantal instrumenten in de band, n.l. de percussie-instrumenten (bongo´s, claves, triangel, tamboerijn, cabassa, guiro, diverse shakers, regenpijp, chimes en bekkens). Voor hij lid van de band werd, was Teo koorlid vanaf de oprichting van het koor en zong hij bij de tenoren. De koorleden werden toen alleen begeleid door de piano. Op een bepaald moment wilde men meer instrumenten. Teo begon toen tijdens het zingen wat kleine instrumenten te bespelen. Tegen de tijd dat hij de maximale leeftijdgrens van het koor bereikte, waren dat zoveel instrumenten, dat hij stopte met zingen en volledig deel ging uitmaken van de band.

Teo vindt het fantastisch om lid te zijn van de band, die er hard aan werkt om iets moois neer te zetten. Het onderling contact tussen de bandleden en de koorleden is heel erg goed. Men is enthousiast en heeft aandacht voor elkaar. Je voelt je er thuis. Daarnaast spreekt het repertoire van het koor hem erg aan. Van mooie ballades tot Opwekking en swingende gospels.

Vanuit de bijbel hebben we de opdracht om het evangelie van Jezus Christus te verspreiden. Wat is er mooier om dat al zingend en musicerend te kunnen doen? Chananja heeft heel veel kwaliteiten in zich. Daarom is het prettig om zo te mogen werken in Gods Koninkrijk.

In de ruim 30 jaar, dat het koor bestaat, waren er diverse gedenkwaardige momenten. Ieder optreden was sowieso speciaal, maar de Cd-opnames en de 3 tournees door Nederland en België waren wel heel bijzonder.

Teo hoopt, dat nog meer (jonge) mensen, vooral heren, het koor zullen komen versterken. Verder dat veel mensen door de gezongen boodschap aangeraakt en bemoedigd mogen worden en voor het eerst of opnieuw een relatie met Jezus zullen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s