Band

Chananja heeft een eigen band met een vaste samenstelling. Naast het begeleiden van de koornummers tijdens optredens, biedt de band zich aan om tijdens bijv. diensten de samenzang te verzorgen. De band bestaat uit de onderstaande muzikanten.

Drums

_MG_1403

Bart Lock was rond de 4 jaar toen hij voor het eerst naar een optreden van Chananja ging om bij zijn moeder te kijken die op het koor zit.
Hij had toen al meer oog voor het drumstel dan voor zijn eigen moeder. Toen hij ouder werd kreeg hij steeds meer interesse in drummen, en toen hij ongeveer 7 jaar was begon hij bij  zijn ouders te vragen om een drumstel, die kreeg hij toen natuurlijk nog niet. Maar op zijn 10e was het eindelijk zover! Hij mocht op drumles en kreeg een drumstel in het jaar 2015!
In de jaren die volgde mocht hij hier en daar een stukje drummen na een optreden van Chananja, en de droom om ooit drummer van Chananja te worden werd steeds groter. Een paar jaar later toen hij het drummen onder de knie kreeg en steeds meer ritmes kende, merkte de band dat ook op. En op een gegeven moment zat hij na een optreden samen met Johan Verrips muziek te maken. Hij was toen een ritme aan het drummen en hij (Johan) zette er een leuk deuntje onder.
Halverwege 2019 had het koor een nieuwe drummer nodig en werd hij uitgenodigd om te komen spelen, de band (en het koor) was zo tevreden dat hij mocht blijven. Na de zomervakantie is hij begonnen als drummer van Chananja en hij heeft tot nu toe geen spijt van die keuze!

Gitaar
_MG_1458Johan Verrips
speelt sinds 1984 gitaar, na een aantal jaren klarinet en alt-klarinet te hebben gespeeld. Hij is begonnen met klassieke muziek, om later uit te breiden naar diverse stijlen. De veelzijdigheid van het instrument is enorm. Van klassieke muziekstukken, akkoord-begeleiding tot melodisch/solo – het kan allemaal, en dat in veel verschillende stijlen, van klassiek, blues tot hard-rock. Het is heerlijk om een stijl goed neer te zetten: rock op de elektrische gitaar, of juist een ballad tokkelen op de akoestisch-versterkte gitaar. Johan speelde en speelt bij verschillende bands, en is regelmatig in de kerk in zijn woonplaats te horen. Sinds mei 2014 speelt hij met veel plezier bij Chananja. Het repertoire spreekt hem door de variatie en inspirerende nummers enorm aan.

Viool
Irene Baan: Slechts een jaar of 3 was ik, toen ik al wist dat ik viool wilde leren spelen. Mijn ouders vonden dat wat aan de jonge kant en stimuleerden me om eerst blokfluitles te nemen. Op de blokfluit was ik echter snel uitgekeken, terwijl de liefde voor de viool van permanente aard bleek te zijn. Toen ik 8 jaar oud was, mocht ik dan eindelijk op vioolles. Dat heb ik vervolgens 19 jaar lang met veel plezier bij 2 inspirerende docenten volgehouden.554543_437686702983350_127290251_n

Nog in de basisschoolleeftijd ben ik mee gaan draaien in het muziekteam in mijn toenmalige gemeente. In diezelfde periode heeft een vriend mij een keer uitgelegd hoe akkoorden in elkaar zitten en welke interessante dingen je daarmee kunt doen. Daar begon ik wat mee te experimenteren en te improviseren, eerst op een keyboard, maar later ook op mijn viool. Na jaren in een orkest te hebben gespeeld, merkte ik dat het spelen in diverse christelijke bands, waarbij ik soms naar hartenlust mag improviseren, me steeds meer trok dan het spelen van de uitgeschreven partijen waarmee je in de klassieke muziek te maken hebt.
In 2009 kwam ik na een korte ‘bandloze’ periode bij Chananja terecht en ik voelde me daar meteen thuis. Een enthousiast koor dat er onder de leiding van een zo mogelijk nog enthousiastere dirigent voor zorgt dat er niet alleen mooie muziek te beluisteren valt, maar dat de boodschap ook door middel van choreografie, getuigenissen, sketches en filmpjes op de toehoorders wordt overgebracht, wie wil daar nou geen deel van uitmaken? Ik vind het fijn dat Chananja niet aan een bepaalde muziekstijl vastzit, maar van alles aanpakt. Dat houdt je als muzikant scherp en zorgt ervoor dat je steeds nieuwe dingen ontdekt en leert.
Nu, vele jaren na het eerste voorzichtige gekras op mijn ‘zingende zaag’, bewaar ik goede herinneringen aan een aantal geweldige optredens en opnamen met Chananja, aan ontroerende getuigenissen van koorleden en heerlijke jamsessies met de band, en ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer bij zullen komen.

Piano/synthesizer
DSC_0791Adam de Goei begon als kind met orgellessen. De piano was dan ook een makkelijke stap om erbij te doen. Piano is bij uitstek een instrument, waar je veel kanten mee op kunt , waaronder gospelmuziek.
Vanaf de beginjaren 90 bespeelt hij bij Chananja de piano en synthesizer. In 1993

zocht Chananja namelijk een pianist en sindsdien is hij niet meer bij het koor weg te krijgen. In de beginperiode van het koor was er geen band. Die is er later bijgekomen. Met een band kan muzikaal meer bereikt worden dan alleen met piano. Wel moet men goed op elkaar afgestemd zijn. Dat is de kunst.
Volgens Adam is Chananja een gezellige groep mensen, die als doel heeft God bekend te maken onder de mensen d.m.v. eigentijdse muziek.
Hij heeft bijzondere herinneringen aan de tournees, die de koorleden hebben gemaakt. Deze waren heel bijzonder, vooral de eerste. Iets dat je nooit meer vergeet. Volgens Adam is het bij Chananja nooit saai en blijven er genoeg uitdagingen.
De wens van Adam voor Chananja is, dat God niet uit het oog zal worden verloren en dat hij zelf nog lang mag meespelen met de band en het koor.

Basgitaar
Ewald Coenraad
speelt sinds 1999 bij Chananja basgitaar. Hij begon al in 1981 met basspelen. Daarnaast heeft hij in het verleden ook diverse andere instrumenten bespeelt, zoals gitaar en keyboard. Maar ‘de bas’ is toch zijn ding.

Ewald tijdens het kerstconcert 2011

Ewald tijdens het kerstconcert 2011

Een instrument moet volgens hem ook bij je persoonlijkheid passen.
Voor Ewald ligt de uitdaging bij de basgitaar in het feit, dat het een relatief jong instrument is. Het is eigenlijk pas de laatste 30 jaar naar een volwassen instrument gegroeid. Ewald speelt zowel de gewone basgitaar als wel de fretloze bas. De laatste is een instrument met een ander gevoel en een andere benadering als een gewone basgitaar. Omdat  het  een gladde toets heeft, net als een contrabas, kun je er nog meer je eigen toon mee vormen.
Spelen in de begeleidingsband van Chananja is nog meer een uitdaging dan in een gewone band. Als bandlid moet je met veel meer dingen rekening houden, waaronder de balans met het koor. In de gospelmuziek bezig zijn heeft voor hem ook iets te maken met wat terug doen, dankbaarheid tonen voor wat hem gegeven is.
Ewald begon bij Chananja nadat de vorige drummer, waar hij al vaker mee had gespeeld, hem  voorstelde toen er een bassist werd gezocht. Hij heeft in de loop der jaren met diverse koren meegespeeld, maar zelden kwam hij een groep tegen die zo bewust was van hun taak. Daarom maakt hij met zoveel plezier en inzet muziek.
Volgens Ewald hebben de 3 tournees door België, die hij met Chananja heeft meegemaakt, ook de leden dichter bij elkaar gebracht. Daarbij hebben gedrevenheid en eenheid een  grote rol gespeeld binnen het koor. Ewald heeft aan deze periodes heel dierbare herinneringen.
Zijn wens voor de komende tijd is lekker doorgaan met wat we doen en een 4e tour wil hij ook nog wel meemaken.

Trompet
_MG_1467Eelco Hooglander
speelt al vanaf de basisschool trompet. De trompet heeft volgens hem een geweldige klank, veel power, maar kan ook heel melodieus en lieflijk

klinken. Zijn opa had vroeger vaak muziek opstaan van een of ander orkest, daar werd hij altijd erg blij van. Daar is de liefde voor dit instrument begonnen.
Eelco kwam via de toenmalige trombonist bij Chananja. Hij wilde toen al een tijd bij een christelijke band spelen. Hij vindt het geweldig om God te aanbidden met muziek. Het geeft een extra dimensie aan de muziek.
Zijn drijfveer is muziek maken tot eer van God en dat mensen ervan mogen genieten en geraakt mogen worden.
Eelco heeft bijzondere herinneringen aan de geweldige muziek , maar vooral de ervaringen tijdens de twee tournees, die hij heeft meegemaakt. Verder hoopt hij, dat Chananja weer een CD gaat maken, omdat de vorige CD´s een leuke ervaring was om te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s