Band

Chananja heeft een eigen band met een vaste samenstelling. Naast het begeleiden van de koornummers tijdens optredens, biedt de band zich aan om tijdens bijv. diensten de samenzang te verzorgen. De band bestaat uit de onderstaande muzikanten.

Drums – Vacant (tijdelijke vervanger; Michiel Flikkema )

Gitaar
JohangitaarJohan Verrips
speelt sinds 1984 gitaar, na een aantal jaren klarinet en alt-klarinet te hebben gespeeld. Hij is begonnen met klassieke muziek, om later uit te breiden naar diverse stijlen. De veelzijdigheid van het instrument is enorm. Van klassieke muziekstukken, akkoord-begeleiding tot melodisch/solo – het kan allemaal, en dat in veel verschillende stijlen, van klassiek, blues tot hard-rock. Het is heerlijk om een stijl goed neer te zetten: rock op de elektrische gitaar, of juist een ballad tokkelen op de akoestisch-versterkte gitaar. Johan speelde en speelt bij verschillende bands, en is regelmatig in de kerk in zijn woonplaats te horen. Sinds mei 2014 speelt hij met veel plezier bij Chananja. Het repertoire spreekt hem door de variatie en inspirerende nummers enorm aan.

 

Viool
Irene Baan: Slechts een jaar of 3 was ik, toen ik al wist dat ik viool wilde leren spelen. Mijn ouders vonden dat wat aan de jonge kant en stimuleerden me om eerst blokfluitles te nemen. Op de blokfluit was ik echter snel uitgekeken, terwijl de liefde voor de viool van permanente aard bleek te zijn. Toen ik 8 jaar oud was, mocht ik dan eindelijk op vioolles. Dat heb ik vervolgens 19 jaar lang met veel plezier bij 2 inspirerende docenten volgehouden.554543_437686702983350_127290251_n

Nog in de basisschoolleeftijd ben ik mee gaan draaien in het muziekteam in mijn toenmalige gemeente. In diezelfde periode heeft een vriend mij een keer uitgelegd hoe akkoorden in elkaar zitten en welke interessante dingen je daarmee kunt doen. Daar begon ik wat mee te experimenteren en te improviseren, eerst op een keyboard, maar later ook op mijn viool. Na jaren in een orkest te hebben gespeeld, merkte ik dat het spelen in diverse christelijke bands, waarbij ik soms naar hartenlust mag improviseren, me steeds meer trok dan het spelen van de uitgeschreven partijen waarmee je in de klassieke muziek te maken hebt.
In 2009 kwam ik na een korte ‘bandloze’ periode bij Chananja terecht en ik voelde me daar meteen thuis. Een enthousiast koor dat er onder de leiding van een zo mogelijk nog enthousiastere dirigent voor zorgt dat er niet alleen mooie muziek te beluisteren valt, maar dat de boodschap ook door middel van choreografie, getuigenissen, sketches en filmpjes op de toehoorders wordt overgebracht, wie wil daar nou geen deel van uitmaken? Ik vind het fijn dat Chananja niet aan een bepaalde muziekstijl vastzit, maar van alles aanpakt. Dat houdt je als muzikant scherp en zorgt ervoor dat je steeds nieuwe dingen ontdekt en leert.
Nu, vele jaren na het eerste voorzichtige gekras op mijn ‘zingende zaag’, bewaar ik goede herinneringen aan een aantal geweldige optredens en opnamen met Chananja, aan ontroerende getuigenissen van koorleden en heerlijke jamsessies met de band, en ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer bij zullen komen.

 

Trompet
Matthijs Hoogendijk:
Op mijn 7e jaar ben ik bij ‘Graafstrooms Fanfare’ in Brandwijk begonnen met het bespelen van de bugel. Toendertijd heb ik onder ander voor de bugel gekozen, omdat dit instrument veel ‘warmer en ronder’ klinkt dan het ‘heroïsche en schelle’ geluid van een trompet. Rond die tijd begon ik ook met het zingen in het koor uit Wijngaarden: ‘De Wingerdknopjes’. Bij deze twee verenigingen is mijn voorliefde voor de muziek ontstaan.

In de bovenbouw van het middelbaar onderwijs heb ik ‘Kunst Muziek’ als examenvak gekozen. In de 6e klas van het VWO (2014) ben ik door mijn muzieklerares gestimuleerd om eens te gaan kijken op een aantal conservatoria. Op dit moment wist ik nog niet precies wat voor studie ik zou willen doen, dus een kijkje nemen kon altijd. Ik heb vervolgens de open dag van het conservatorium in Rotterdam (Codarts) en het conservatorium in Den Haag (Koninklijk Conservatorium) bezocht. Dit beviel mij zo goed dat ik besloot om een conservatorium uit te gaan zoeken waar ik auditie zou gaan doen. Uiteindelijk koos ik ervoor om auditie te gaan doen bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De auditie die ik deed was voor de studie ‘Docent Muziek’. Tot mijn grote vreugde werd ik gelijk in 1 keer aangenomen, waardoor mijn grootste hobby langzaamaan gaat veranderen in mijn beroep. Mijn hoofdinstrument op de opleiding is niet de bugel, maar de trompet (dit is overigens dezelfde speelwijze als de bugel). Omdat ik uiteindelijk een muziekdocent zal gaan worden, krijg ik niet alleen trompetles, maar ook: Les in ritme, zangles (1e jaar klassiek, 2e jaar lichte muziek), drumles, gitaarles, pianoles, improviseren, arrangeren, presentatie, muziekgeschiedenis, muziektheorie en natuurlijk de nog de ‘docentvakken’ pedagogiek, methodiek en didactiek. Zoals al te zien is, word je heel breed opgeleid, wat natuurlijk ook nodig is als docent muziek.
 10408050_757479234293645_3336746558977205488_n
Omdat ik van kleins af aan al met mijn vader (Teo Hoogendijk; Percussionist in de band) en moeder (Annet Hoogendijk; Oud-koorlid) mee ging naar de concerten van Chananja en omdat ik meer muzikale ervaring wilde opdoen, besloot ik om lid te worden van Chananja. Momenteel versterk ik het koor en de band. Bij het koor zing ik bij de bassen en bij de band speel ik trompet of, wanneer nodig, bugel. Ik vind Chananja een leuk en energiek koor. Het onderling contact is erg goed en men is erg enthousiast.
Op dit moment bestaat mijn hele leven uit muziek. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ben ik met muziek bezig. Naast mijn muzikale dingen voor school doe ik ook nog andere muzikale activiteiten. Ik ben nog altijd lid bij Graafstrooms Fanfare en regelmatig word ik gevraagd om bij de bugels/trompetten in te vallen bij een (fanfare)orkest uit de regio. Elke maandagochtend heb ik koorrepetitie van het koor van de afdeling Docent Muziek (± 40 mensen, o.l.v. Jos Vermunt) en zo af en toe een concert. Naast dit koor zing ik ook nog bij een extra koor, wat onder leiding staat van mijn muziektheoriedocent. Naast deze buitenkerkelijke activiteiten ben ik ook nog binnen onze kerk (Herv. Gem. Wijngaarden) betrokken bij muzikale gelegenheden. 4 keer per jaar leid ik samen met een bandje de jeugddiensten in de kerk, waarbij ik met 2 andere meiden voorzanger van de band ben. Ook organiseren mijn vader en ik sinds 2013 met 2e Kerst- en Paasdag een zangdienst vooral gericht op mensen die niet meer of bijna niet meer naar de kerk gaan. Hierbij dirigeer ik een projectkoor tussen de 20 en 30 mensen van alle leeftijden wat, naast de samenzang, een aantal liederen zingt. De muziek varieert van oude, bekende christelijke liederen (in een nieuw jasje) tot nieuwe, onbekendere liederen. Met deze diensten hopen we de mensen te laten zien waar Kerst en Pasen werkelijk om draait, met het uiteindelijke doel dat ze Jezus weer zullen gaan volgen.
Muziek is voor mij de mooiste manier om God groot te kunnen maken en om mensen te kunnen bemoedigen, op welke manier dan ook. Ik hoop dan ook van harte dat ik de rest van mijn leven nog muziek kan blijven maken.

 

Piano/synthesizer
Adam de Goei begon als kind met orgellessen. De piano was dan ook een makkelijke stap om erbij te doen. Piano is bij uitstek een instrument, waar je veel kanten mee op kunt , waaronder gospelmuziek.
Vanaf de beginjaren 90 bespeelt hij bij Chananja de piano en synthesizer. In 1993

Adam tijdens de opnames van Nederland Zingt.

Adam tijdens de opnames van Nederland Zingt.

zocht Chananja namelijk een pianist en sindsdien is hij niet meer bij het koor weg te krijgen. In de beginperiode van het koor was er geen band. Die is er later bijgekomen. Met een band kan muzikaal meer bereikt worden dan alleen met piano. Wel moet men goed op elkaar afgestemd zijn. Dat is de kunst.
Volgens Adam is Chananja een gezellige groep mensen, die als doel heeft God bekend te maken onder de mensen d.m.v. eigentijdse muziek.
Hij heeft bijzondere herinneringen aan de tournees, die de koorleden hebben gemaakt. Deze waren heel bijzonder, vooral de eerste. Iets dat je nooit meer vergeet. Volgens Adam is het bij Chananja nooit saai en blijven er genoeg uitdagingen.
De wens van Adam voor Chananja is, dat God niet uit het oog zal worden verloren en dat hij zelf nog lang mag meespelen met de band en het koor.

Basgitaar
Ewald Coenraad speelt sinds 1999 bij Chananja basgitaar. Hij begon al in 1981 met basspelen. Daarnaast heeft hij in het verleden ook diverse andere instrumenten bespeelt, zoals gitaar en keyboard. Maar ‘de bas’ is toch zijn ding.

Ewald tijdens het kerstconcert 2011

Ewald tijdens het kerstconcert 2011

Een instrument moet volgens hem ook bij je persoonlijkheid passen.
Voor Ewald ligt de uitdaging bij de basgitaar in het feit, dat het een relatief jong instrument is. Het is eigenlijk pas de laatste 30 jaar naar een volwassen instrument gegroeid. Ewald speelt zowel de gewone basgitaar als wel de fretloze bas. De laatste is een instrument met een ander gevoel en een andere benadering als een gewone basgitaar. Omdat  het  een gladde toets heeft, net als een contrabas, kun je er nog meer je eigen toon mee vormen.
Spelen in de begeleidingsband van Chananja is nog meer een uitdaging dan in een gewone band. Als bandlid moet je met veel meer dingen rekening houden, waaronder de balans met het koor. In de gospelmuziek bezig zijn heeft voor hem ook iets te maken met wat terug doen, dankbaarheid tonen voor wat hem gegeven is.
Ewald begon bij Chananja nadat de vorige drummer, waar hij al vaker mee had gespeeld, hem  voorstelde toen er een bassist werd gezocht. Hij heeft in de loop der jaren met diverse koren meegespeeld, maar zelden kwam hij een groep tegen die zo bewust was van hun taak. Daarom maakt hij met zoveel plezier en inzet muziek.
Volgens Ewald hebben de 3 tournees door België, die hij met Chananja heeft meegemaakt, ook de leden dichter bij elkaar gebracht. Daarbij hebben gedrevenheid en eenheid een  grote rol gespeeld binnen het koor. Ewald heeft aan deze periodes heel dierbare herinneringen.
Zijn wens voor de komende tijd is lekker doorgaan met wat we doen en een 4e tour wil hij ook nog wel meemaken.

Trompet
Eelco Hooglander speelt al vanaf de basisschool trompet. De trompet heeft volgens hem een geweldige klank, veel power, maar kan ook heel melodieus en lieflijk

Eelco tijdens het kerstconcert in 2011

Eelco tijdens het kerstconcert in 2011

klinken. Zijn opa had vroeger vaak muziek opstaan van een of ander orkest, daar werd hij altijd erg blij van. Daar is de liefde voor dit instrument begonnen.
Eelco kwam via de toenmalige trombonist bij Chananja. Hij wilde toen al een tijd bij een christelijke band spelen. Hij vindt het geweldig om God te aanbidden met muziek. Het geeft een extra dimensie aan de muziek.
Zijn drijfveer is muziek maken tot eer van God en dat mensen ervan mogen genieten en geraakt mogen worden.
Eelco heeft bijzondere herinneringen aan de geweldige muziek , maar vooral de ervaringen tijdens de twee tournees, die hij heeft meegemaakt. Verder hoopt hij, dat Chananja weer een CD gaat maken, omdat de vorige CD´s een leuke ervaring was om te doen.

 

Percussie

Teo Hoogendijk bespeelt het meest gevarieerd aantal instrumenten in de band, n.l. de percussie-instrumenten (bongo´s, snare, claves, triangel, tamboerijn, cabassa,

Teo tijdens het kerstconcert in 2010

Teo tijdens het kerstconcert in 2010

guiro, shakers, regenpijp, chimes en bekkens). Voor hij lid van de band werd, was Teo koorlid vanaf de oprichting van het koor en zong hij bij de tenoren. De koorleden werden toen alleen nog maar begeleid door een piano. Op een bepaald moment wilde men meer instrumenten. Teo begon toen tijdens het zingen wat kleine instrumenten te bespelen. Tegen de tijd dat hij de maximale leeftijdgrens van het koor bereikte, waren dat zoveel instrumenten, dat hij stopte met zingen en volledig deel ging uitmaken van de band.

Teo vindt het fantastisch om lid te zijn van de band, die er hard aan werkt om iets moois neer te zetten. Het onderling contact tussen de bandleden en de koorleden zijn heel erg goed. Men is enthousiast en heeft aandacht voor elkaar. Je voelt je er thuis. Daarnaast spreekt het repertoire van het koor hem erg aan. Van mooie ballades tot swingende gospels.

Vanuit de bijbel hebben we de opdracht om het evangelie van Jezus Christus te verspreiden. Wat is er mooier om dat al zingend en musicerend te kunnen doen? Chananja heeft heel veel kwaliteiten in zich. Daarom is het prettig om zo een bijdrage te leveren aan Gods Koninkrijk.

In de al 20 jaar, dat het koor bestaat, waren er diverse gedenkwaardige momenten. Ieder optreden was zo wie zo speciaal, maar de Cd-opnamen en de 3 tournees door Nederland en België waren wel heel bijzonder.

Teo hoopt, dat nog meer (jonge) mensen, vooral heren, het koor zullen komen versterken. Verder dat veel mensen door de gezongen boodschap aangeraakt en bemoedigd mogen worden of voor het eerst of opnieuw een relatie met Jezus zullen krijgen.

Klarinet – Peter Koetsveld (Zie voor meer informatie pagina ‘DIRIGENT‘)

Peter tijdens de opnames van Nederland zingt

Peter tijdens de opnames van Nederland zingt

Advertenties

1 gedachte over “Band”

  1. Meindert van Rij gezegd:

    De hartelijke groeten aan Ewald Coenraad en u allen gezegende kerstdagen toegewenst. Meindert van Rij (oud collega van Ewald bij Bluewater) 13-12-2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s